EKİP İÇİ EMPATİ-YALIN LİDERLİĞİN İNSAN BOYUTU
- Esma Kübra Tanrıverdi
- 4 Şub
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Şub

Yalın felsefesi; üretim, otonom, israf ve standardizasyon gibi kavramlarla anılır. Ancak bazen işin insan boyutu göz ardı edilebilir. Ekip içi empati ve iletişim, yalın felsefesinin uygulanması ve sürdürülebilirliğini sağlamak açısından en temel ihtiyaçtır.
Empati, dilin ötesinde bir iletişim aracıdır ve yalnızca iyi davranmaktan daha fazlasını ifade eder. İyi iletişim; güçlü liderlik ve ekip çalışmasının temel yapı taşlarından biridir.
Yalın liderlerin rolü, değer yaratma süreçlerini optimize ederek israfı ortadan kaldırmak ve süreçlerin sürekli iyileştirilmesini sağlamaktır. Bu süreçte liderler, bir ekip ile birlikte hareket etmek zorundadır. Yalın felsefesinde birlik olmak esastır. Liderlerin, ekiplerini hedeflere yönlendirebilmesi, rehberlik edebilmesi ve onları sürekli gelişim konusunda teşvik edebilmesi için güçlü iletişim ve empati yeteneklerine sahip olması gerekmektedir.
Tesislerimizde yalın felsefesini tam anlamıyla uyguladığımızı söyleyebilmek için öncelikle yalın liderlik kavramına empatiyi entegre etmeli, bunu bir bilinç haline getirerek sahada uygulamalıyız.
Liderlerin ve yalın metotların, empati kurma temeline dayandığı ve bu şekilde uygulanması gerektiği çok açıktır.
Yalın Araçlar ve Empati
Gemba Yürüyüşleri Liderlerin sahaya inerek çalışanların gerçek sorunlarını dinlemesi ve onlara çözüm önerilerinde bulunması, lider-çalışan arasındaki güveni artırır ve çalışan motivasyonuna olumlu katkı sağlar. Liderin, çalışanın bakış açısıyla durumu değerlendirmesi, sorunların çözüm hızını ve yönünü olumlu şekilde etkiler.
Kaizen Kaizen liderleri ve ekip üyeleri, iyileştirme yapılacak alanlara farklı perspektiflerden çözüm üretebilir. Farklı kültür ve deneyimlere sahip insanların bir araya gelip sorunlar için ortak çözümler üretmesi, empatiyi teşvik eder ve çalışanlara yalnız olmadıklarını hissettirir. Bu yaklaşım, çalışanların değişim yolculuğuna destek olurken iletişim ve ekip çalışmasını da güçlendirir.
Kök Neden Analizleri Sorunların kökenine inerek çözüm aramak yalnızca teknik bir işlem değil, insani bir yaklaşımdır. İnsanlar genellikle sıkıntılı durumlar için derinlemesine bir çözüm yolu arar. Çalışanlara, sorunları görselleştirme ve çözüm odaklı düşünme konusunda liderlik etmek ve onları cesaretlendirmek, kök nedenlerin tespitini kolaylaştırır.
5S Düzen, tertip, temizlik ve disiplin, sahadaki karmaşayı ortadan kaldırarak gereksiz çatışmaların önüne geçer. Bu da daha açık bir iletişim ortamı sağlar. Yönetim ve iletişim daha şeffaf hale gelir ve empatiye açık bir çalışma ortamı oluşturur.
Kanban ve Şeffaflık İş yükünü adil bir şekilde dağıtmak ve bireylerin ihtiyaçlarını anlamak, empati temelli bir yaklaşımla mümkün olabilir. Öncelikle çalışanları tanımak ve onların gözünden iş yükünü değerlendirmek, dengeli bir dağıtım yapılmasını sağlar ve darboğazların önüne geçer.
Yalın liderliğin yalnızca süreçleri iyileştirmekle değil, aynı zamanda çalışanların yaşam kalitesini artırmakla da ilgili olduğu açıktır. Empati, yalın düşünceyi teknik bir metodolojiden insan merkezli bir felsefeye dönüştürür.
Çalışana değer vermek ve onları güvende, dinlenmiş hissettirmek, teknik metodolojilerin etkinliğini büyük ölçüde artıracaktır.
Comments