top of page

NEDİR BU YALIN ÜRETİM?

Güncelleme tarihi: 8 Şub


yalın üretim

Nedir bu Yalın üretim sistemleri? Bazılarımızın Toyota Production System (TPS) bazılarımızın da Yalın üretim-Yalın felsefe olarak isimlendirdiği bu üretim sisteminin geçmişi 1950 yıllarında Taiichi Ohno ve Eiji Toyoda’nın Ford otomobil fabrikasına ziyareti sonrasında şekil almaya başlıyor. Tabi o yıllarda Toyoto, Japonya’nın savaştan yeni çıkması sebebiyle Ford’un çok gerisinden geliyor ve imkanlar çok kısıtlı. Taiichi ve Eiji, Ford gezisi sonrasında bu eksiklikler üzerinde çalışarak ve kısıtlı imkanları göz önünde bulundurarak üretim sistemlerinde iyileştirmeler yapmaya başlıyorlar ve yalın üretimin temelleri bu günlerde atılıyor, günümüze kadar uzanan bu serüvende ise hemen her firmanın kullandığı üretim sistemi olarak karşılıyor bizleri.

Yalın üretim aslında 3 parametreden oluşuyor.


· Maliyet

· Kalite

· Hız (Müşteriye dönüş hızı)


Bu 3 ana parametre ile yalın üretimin tanımı ortaya şu şekilde çıkıyor.

“Müşterinin talep ettiği ürün ya da hizmeti, talep ettiği miktar, hız ve kalitede sağlarken; hataları, israfı ve maliyeti minimum düzeyde tutmak ve aynı zamanda hep en iyiyi aramak ve ulaşma çabası sarf etmektir.”

Yalın üretim 5 temel ilke üzerine kurulmuştur.


· Değer

· Değer Akış

· Çekme sistemi

· Sürekli Akış

· Mükemmellik Arayışı



yalın


1-DEĞER

Müşterinin perspektifinden bakılarak onların istediği doğrultuda istedikleri malzeme, bilgi ya da prosese uygulanan fiziksel ya da kimyasal değişimler diyebiliriz. Bir ürüne değer katılması için mutlaka değişime uğramış olması gereklidir.


2-DEĞER AKIŞ

Hammaddeden ya da ilk bilgiden müşteriye somut bilgiyi ya da ürünü sunana kadar ki süreçte değer katan ya da israf oluşturan proseslerdir .Değer Akış Haritalaması(VSM) kullanarak bu prosesleri açıkça izleyebiliriz. Amacı;

· Katma değerli prosesleri belirlemek

· Zorunlu katma değersiz prosesleri minimize etmek

· Katma değersiz prosesleri ortadan kaldırmak


3-SÜREKLİ AKIŞ

Hammaddenin ya da bilginin işlenmesiyle başlayıp ve ardışık olarak devam eden proseslerde hiç ara stok olmadan, bekleme yapmadan üretkenliği yüksek ve hata payı az olacak şekilde ürünü müşteriye hızlı ve düşük bütçeli ulaştırabilmektir.


4-ÇEKME SİSTEMİ

Kanban kartlarıyla üretimin her adımını takip ettiğimiz sistemdir.Amacı fazla stok yaratmamak ve stok devir hızını optimize şekilde çalıştırmaktır. Her proses bir önceki prosesten bilgi çekerek süreci devam ettirir ve bu sayede izlenebilirliği sürdürerek hata payını en aza indirgemedir. Amacı stok mudası yaratıp ürünü müşteriye itmek değildir.


5-MÜKEMMELİ ARAYIŞ

Yapılan tüm iyileştirme çalışmalarında devamlılık, standartlaşma ve tüm birim ve bireyleri süreçlere dahil ederek küçük adımlarla süreci ilerletmektir.


Okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkürler.

 
 
 

Comments


bottom of page